2023 YILI SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ
5 MAYIS DÜNYA EL HİJYENİ GÜNÜ
5 Mayıs Dünya El Hijyeni Günü
“Elini Yıka, Enfeksiyonu Sıfırla”
Dünya Sağlık Örgütü tarafından 5 Mayıs 2005 yılında “Dünya El Hijyeni Günü olarak kabul edilmiş ve ‘temiz bakım, güvenli bakımdır’ sloganı ile sağlık çalışanlarının el hijyeni konusunda bilgi ve farkındalıklarının artırılması hedeflenmiştir.
El hijyeni; el yıkama, antiseptikle el yıkama, antiseptikle el ovalama veya cerrahi el antisepsisini ifade etmek için kullanılan genel bir kavramdır. Tüm dünyada sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonlar önemli bir halk sağlığı problemidir. Sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonların en az %30-50’si sadece el hijyenine uyum ile önlenebilir. Sağlık hizmetiyle ilişkili enfeksiyonların önlenmesinde en önemli kurallarda birisi el hijyenidir. Hastanemizde sağlık personeline el hijyenin önemi sadece bu özel günde değil, sürekli olarak Enfeksiyon Kontrol Komitesi tarafından yıl içinde verilen eğitimlerle hatırlatılmaktadır.
Günlük yaşamda en fazla kirlenen organların başında eller geliyor. Bu nedenle sadece hastanelerde değil günlük hayatta da insanların el hijyenine dikkat etmesi durumunda enfeksiyon hastalıkların birçoğu (hepatit A, çeşitli ishaller vs) engellenebilmektedir.
Tüm dünyada 5 Mayıs özel bir gün olup, el hijyenine yönelik etkinlikler gerçekleştiriliyor. Amacımız el hijyeninin önemini anlatmak ve farkındalık oluşturmak. Çünkü temiz eller hayat kurtarır. El hijyeni tek başına hastane enfeksiyonlarını önlemede en etkili ve en ucuz yöntemdir.
Yapılan etkinliğe Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürümüz, Kalite ve Verimlilik Birimi Çalışanlarımız, Sosyal Sorumluluk Birim Sorumlumuz, ilgili birimlerde görev yapmakta olan Sağlık Çalışanlarımız katılım göstermiştir.
2023 YILI SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ
DİŞLERİMİZİ FIRÇALAMAK NEDEN ÖNEMLİ?
Sağlıklı bir ağız ancak düzenli olarak diş fırçalamakla korunabilir. Diş fırçalama alışkanlığının çok küçük yaşlarda kazanılması ise bu konuda oldukça önemli. Dişler düzenli ve doğru bir şekilde fırçalanmadığı takdirde birçok diş çürükleri ve dişeti hastalıklarının ortaya çıkma riski artacaktır.
PEKİ, DİŞLER NASIL FIRÇALANMALI?
Doğru bir şekilde diş fırçalama yetişkinler için en az iki dakika sürmeli. Diş eti çizgisine dikkat ederek kısa ve nazik hareketlerle fırçalamak gerekir. Ayrıca dişlerin arka kısımlarına, özellikle dolgu, kuron ve diğer tedavi uygulanmış dişlere ulaşmak da önemli.
Diş fırçası kıllarının dişetlerine zarar vermeyecek biçimde orta veya yumuşak sertlikte olması plakları ve kalıntıları dişlerden çıkarmak için daha etkilidir. Küçükbaşlı ve kıl sayısı yüksek fırçalar da arka bölgede kalan dişlere ulaşabilmek için tercih edilebilir. Ayrıca son zamanlarda oldukça fazla kullanılan pilli ya da şarjlı diş fırçaları da iyi bir alternatif olabilir.
Son olarak diş fırçası kıllarının yanlara doğru eğilmeye başladığı anda, yaklaşık olarak üç ayda bir fırça değiştirilmesi en idealidir. Yıpranmış fırçalarla diş fırçalamak dişlere sandığınızdan çok daha fazla zarar verir. Tüm bunlarla birlikte diş fırçalamak kadar düzenli aralıklarla diş hekimine kontrole gitmek de birçok ağız ve diş problemini geride bırakmanın en akıllıca yoludur. Diş fırçalamanın önemine dikkat çekilmesi amacıyla hastanemiz personellerinin katılımı ile ilçemizde bulunan Zübeyde Hanım Anaokulu öğrencilerine diş sağlığı ve diş fırçalamanın nasıl yapılması gerektiği üzerine eğitim verilmiştir. Yapılan etkinlikte eğitim verilen öğrencilere diş fırçası ve diş macunu dağıtılmıştır. Yapılan etkinliğe Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürümüz,Hastane Diş Hekimimiz Tubanur Toksoy, Kalite ve Verimlilik Birimi Çalışanlarımız, ilgili okullarda görev yapmakta olan öğretmenlerimiz katılım göstermiştir. Yapılan etkinlik fotoğraflar çekilerek kayıt altına alınmış olup, hastanemiz web sitesi ve sosyal medya hesabına yüklenilmiştir.